Kamienne blaty w kuchni mają swój niewątpliwy urok. Musimy jednak pamiętać o tym, że mają one również swoje wady. Co warto wiedzieć o zaletach i wadach blatów granitowych?
Jeśli chodzi o blaty kamienne, zdecydowanie najbardziej popularne to te wykonane z granitu. Granit jest kamieniem naturalnym, który ma lepsze parametry techniczne od marmuru – jest odporny na wilgoć, zarysowania, wysokie temperatury, nie plami się, także wtedy, gdy jest wystawiony na działanie kwasów, na przykład z cytryny.
Blaty granitowe możemy zamówić w różnych wersjach kolorystycznych – do kuchni urządzonych w stylu klasycznym oraz nowoczesnym. Do wyboru mamy odcienie czerwieni, brązu, czerni, szarości czy nawet złotawego beżu, dlatego każdy może znaleźć dla siebie coś interesującego.
Zanim jednak zdecydujemy się na blat tego typu, warto wziąć pod uwagę poniższe zalety i wady.
Zalety blatów granitowych:
- bardzo elegancki
- odporne na czynniki zewnętrzne – wysokie temperatury, wilgoć, zarysowania
- można kroić lub ugniatać ciasta bezpośrednio na nim
- łatwy do utrzymania w czystości
- może być polerowany dla zachowania oryginalnego wyglądu
- może być naprawiany
Wady blatów kamiennych:
- wysoka cena – jeden z najdroższych typów blatów
- ciężki – wymaga odpowiedniej podbudowy
- kamień może odpryskiwać przy mocnych uderzeniach
- wymaga specjalnej pielęgnacji dedykowanymi środkami